Michel de Montaigne Pieter Hoexum

Michel de Montaigne  Pieter Hoexum
Datum 3 november
Tijd 20:00 uur
Locatie Leeuwarden, Tresoar, Boterhoek 1
Entree
€ 5,00

3 november, aanvang 20.00 uur zaal open 19.30 uur

Door de Corona regels is de ruimte in de zaal beperkt. Reserveren is daarom verplicht, het mail adres is info@filosofie.frl. U kunt reserveren vanaf 9 september. Slechts 25 bezoekers kunnen ontvangen worden. Zonder reservering is er helaas geen plaats voor u.

 

Michel de Montaigne, een Franse edelman, was zo’n vierhonderd jaar geleden de eerste die zogenaamde Essays schreef. Dat waren bijzonder levendige, meestal autobiografische betogen over van alles en nog wat. Het waren als het ware brieven zonder geadresseerde. Eigenlijk deed hij iets zeer radicaals: hij sprak niet namens of tot een groep, maar voor zichzelf.

De meeste tegenwoordige essays, zeker filosofisch essays, zijn nogal dor en geleerd in vergelijking met die eerste “pogingen”, of “proeven”, zoals de letterlijke vertaling van essay luidt. Het wonderlijk van de essays van Montaigne is dat een hedendaagse lezer gewoon met het boek kan gaan zitten en beginnen te lezen. Mijn lezing is dan ook in de eerste plaats bedoeld als aanmoediging om vooral dat te gaan doen: de Essays van Montaigne lezen. Hoewel je daarvoor geen speciale voorkennis nodig hebt, kan dat wel zeer verrijkend zijn; vandaar dat ik iets wil vertellen over de context waarin de Essays tot stand zijn gekomen.

‘Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg.’ Zo luidt een van de beste adviezen van Montaigne in zijn essays. Nieuwsgierig geworden naar het thuis van Montaigne bezocht ik jaren geleden zijn kasteel bij Bordeaux, waarvan de toren waar hij zijn bibliotheek had en zijn essays schreef nog steeds overeind staat, en die zelfs te bezoeken is. Daar viel Montaigne toch wel van zijn voetstuk. De torenkamer bood weliswaar een schitterend uitzicht over met wijngaarden beplante heuvels, maar dat begon me juist te ergeren: Montaigne had makkelijk praten… als ik zo’n kasteel op het Franse platteland had, zou ik ook zeggen dat je beter thuis kan blijven. Eenmaal weer thuis in mijn rijtjeshuis bedacht ik dat daar eigenlijk ook niets mis mee is, integendeel. Het boek dat ik schreef, Kleine filosofie van het rijtjeshuis (AtlasContact, 2014) werd een soort verdediging van deze woonvorm. Vorig jaar verscheen een heel boek van mij over het begrip thuis: Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse (AtlasContact, 2019).

Agenda