10 november 2019

Uitgeroepen tot feministische kerk

Geschreven door riekje

Laatst kreeg ik een mailtje van een jonge studente journalistiek: Sanne Poppe. In het kader van haar onderzoek naar feminisme en geloof was ze bij mij als remonstrants predikant terecht gekomen.

Zelf is ze feminist en baptist, geen vanzelfsprekende combinatie.

Ze schrijft in haar mailtje dat ze bezig is met een dossier over christendom en feminisme voor NieuwLicht (website van de EO). Ze maakt daarvoor ook een reportage over welke kerk het beste zou passen bij een christen die feministische denkwijzen heeft. De Remonstranten lijken daar heel goed bij te passen concludeert ze, als ze naar onze website kijkt.  Daarom zou ze graag eens langskomen in onze kerk om met iemand te spreken over hoe het er in onze kerk aan toe gaat, waar in onze kerk waarde aan wordt gehecht,  etc.

Aldus geschiedde. Op 5 november kwam ze langs voor het interview, samen met een medestudente die de camera bediende, want er moest ook gefilmd worden! Dit komt allemaal op de website NieuwLicht, als het goed is.

Ze vertelde dat bij de andere kerken waar ze langs was geweest  de combinatie van feminisme en christen- zijn een hele lastige is. Ook in haar eigen kerk is dat het geval. Vrouwen mogen er niet voorgaan. Ze vond het zo bijzonder dat ‘’het vrouwenvraagstuk’’ in ons kerkgenootschap eigenlijk totaal geen issue meer is dat ik aan het eind van het gesprek een ingelijst certificaat kreeg:  Hiermee bevestigen wij dat de Remonstrantse gemeente is uitgeroepen tot feministische kerk!

Ik vond het erg verrassend en een heel leuk gebaar. Ze had het certificaat nog niet eerder uitgereikt.

Wat mij vooral trof aan deze ontmoeting is dat het toch heel bijzonder is dat wij zo’n vrije kerk zijn.

Wat voor mijzelf (voor ons) vanzelfsprekend is, blijkt dat voor anderen helemaal niet te zijn!

Marjan Van Hal

Gerelateerd