Buitendag

Buitendag
Datum 16 augustus 2017
Tijd 12:30 - 17:00 uur
Locatie Gersloot

We zijn vanaf circa 12.30 uur welkom bij Ans en Jan van Belle in ‘Gersloot polder’. We beginnen met soep en broodjes en kunnen alvast de plek verkennen waar we zijn. Het middagprogramma biedt verschillende opties, die deels ook met elkaar te combineren zijn.

Op het terrein wordt een labyrint aangelegd. Dit is een ronde vorm met een looproute die uiteindelijk, na omwegen, uitkomt bij het midden. Het lopen van het labyrint kun je zien als een vorm van loopmeditatie. Dit gebruik is al heel oud. Heel beroemd is het labyrint dat is gelegd in de  vloer van de kathedraal van Chartres. Eeuwenlang trokken pelgrims daar naar toe. Ons labyrint zal eenvoudiger zijn, maar volgt hetzelfde principe. Een labyrint is geen doolhof, maar een pad dat je als vanzelf, ook al is het met omwegen, naar het midden voert. Terwijl je met aandacht de weg volgt, kun je je aandacht naar binnen richten. Om te ervaren, wat deze ‘reis’ betekent is wel een soort van gids nodig. Henk van de Berg, remonstrants predikant te Lochem, heeft hier ervaring mee en zal ons begeleiden.

Om 14.00 uur vertrek naar ‘het Damshûs’, een klein openluchtmuseum bij Nij Beets, op minder dan 10 minuten rijden van onze buitendaglocatie. Het museum houdt de herinnering aan het armoedige bestaan in de veenderijen levendig, de tijd van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, die van de veenarbeiders de bijnaam ‘ús verlosser’ kreeg. Domela Nieuwenhuis was korte tijd remonstrants predikant, maar hoe lang hij remonstrants is geweest, blijkt niet zo makkelijk na te gaan. Het museum besteedt hier niet specifiek aandacht aan, maar biedt wel een aardig inkijkje in de levensomstandigheden en de sociale problematiek van deze periode.

Van 15.30 tot 17.00 high tea met door de deelnemers meegebrachte lekkernijen. Naast zoete dingen, zijn ook hartige hapjes welkom.

U kunt zich opgeven bij Jan van der Belle of via leeuwardenremonstranten@gmail.com. Ter bestrijding van de onkosten vragen we van elke deelnemer € 5.-.

De locatie biedt diverse mogelijkheden om te zitten, een eindje te lopen enzovoort.

Agenda