Geloven in het alledaagse – belevingsdag mystieke herberg

Geloven in het alledaagse – belevingsdag mystieke herberg
Datum 17 mei 2019
Tijd 10:30 uur

Programma

10.00 Inloop

10.30 Opening door Albert Klok

10.45 De gevulde leegte o.l.v. Henk van den Berg

11.45 De smaak van mystiek o.l.v. Petra Galama

13.00 Lunch in de Mennozaal

13.45 Gesprek over mystiek o.l.v. Alleke Wieringa

15.00 Panelgesprek met Alleke, Petra en Henk

15.30 Hapje en drankje

De smaak van mystiek: een proeverij uit verschillende culturen In een herberg rust je uit na een lange reis, ontspan je je bij de muziek die er klinkt, doe je je tegoed aan een voedzame maaltijd om op kracht te komen en zie je uit naar ontmoetingen tussen mensen uit allerlei culturen die evengoed onderweg zijn. In een goed gesprek bij de maaltijd mag men van elkaar ontdekken waar je vandaan komt, welke weg er gegaan is en waar je naar toe onderweg bent. En nadat de wijn geschonken is, wordt men benieuwd hoe ieder tegen het leven aankijkt, wat het meest wezenlijke is, waar het hart naar uit gaat, en hoe ieder door de jaren heen is veranderd. In deze auberge mystique mag je de smaak van verschillende mystieke ervaringen uit verschillende culturen proeven. Wat is eigenlijk een mystieke ervaring, wat heeft mystiek met jou te maken en hoe kan die jou aansterken op de weg die je gaat? Welke mystieke ervaring roept herkenning op en staat het dichtst bij jou?

Dr. Petra Galama is gepromoveerd op een studie over theologie en mystagogie. Zij is remonstrants predikant, geestelijk verzorger in Amphia, practicumdocent aan de opleiding Geestelijke Begeleiding (PThU) en eigenaar van SpiritWijs (spiritwijs.eu).

De gevulde leegte bij Anish Kapoor In deze bijdrage zal Henk van den Berg stilstaan bij enkele bekende werken van de Britse kunstenaar Anish Kapoor en de voor veel kijkers onbekende (mystieke) lagen in het werk belichten. Het werk vanAnish Kapoor wortelt in verschillende spirituele tradities. In zijn werk speelt de leegte een belangrijke rol. Niet de leegte van het niets, maar de leegte die iets openbaart wat je pas ontdekt in het ‘schouwen’ van het werk. Hier liggen raakvlakken met de mystieke stroom van de religieuze tradities. Henk van den Berg is predikant van de Remonstrantse vernieuwingplek in de Achterhoek en geestelijk verzorger van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk

Gesprek over mystiek, o.l.v. Alleke Wieringa Sinds 2011 ben predikante van de Remonstrantse Gemeente in Utrecht. Hiervoor werkte ik als geestelijk verzorger in een revalidatiecentrum en een psychiatrisch centrum. En ook in een dierenasiel en een buitensportzaak. Ik rondde in 2017 de Voortgezette Opleiding Kunstzinnige Counseling af. Mijn bron van inspiratie is de joodse godsdienstfilosoof A.J. Heschel – een indrukwekkende denker en schrijver. Voor hem is verwondering onlosmakelijk verbonden met spiritualiteit. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten: wandelen, kamperen, fikkie stoken, foto’s maken. En ik ben graag met dieren bezig, verzorgend, tekenend en boetserend.

Opgave: albert.klok@hetnet.nl

Agenda