Hoop op Sociale Verandering Bleri Llhesi

Hoop op Sociale Verandering Bleri Llhesi
Datum 3 september 2019
Tijd 20:00 uur
Locatie Leeuwarden, Tresoar Boterhoek 1
Entree
€ 5,00
3 september
Verhalen van hoop liggen voor het oprapen.
Of het nu gaat om Spaanse slotenmakers die weigeren mensen uit hun huis zetten, Britse schoonmakers die een waardig loon afdwingen, Duitse piloten die weigeren vluchtelingen te deporteren of Belgische gezinnen die vluchtelingen opvangen. De vraag is: waarom kennen we die voorbeelden nauwelijks? Waarom heerst de negativiteit?‘In tijden van cynisme zijn we hoop steeds meer als iets naïefs gaan zien’, stelt filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi. ‘Terwijl hoop ons net vooruit stuwt, ook in moeilijke dagen. Vanuit hoop kunnen we positieve veranderingen realiseren, hoe klein ook.’In zijn lezing verweeft Lleshi inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King jr., die een halve eeuw geleden werd vermoord. Lleshi benoemt de wanhoop die er is, gaande van ongelijkheid tot en met machteloosheid. Maar hij laat ook zien hoe we van onderuit macht opbouwen en hoop mogelijk maken. Hij pleit voor verzet, engagement en hoop.Want de geschiedenis toont aan: hoop kan de wereld veranderen.

Inloop vanaf 19.00 uur. Reserveren is aan te bevelen. 

Bleri Lleshi, Albanië 1981, pseudoniem van Blerim Gjonpalaj, is een in België wonend filosoof, schrijver en spreker. Bleri Lleshi onderzoekt thema’s als sociale ongelijkheid, liefde, neoliberalisme, jongeren, interculturaliteit, identiteit en Brussel. Hij schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor verschillende media, waaronder Knack.be. Hij is docent aan de hogeschool UCLL in Leuven.

In januari 2014 stond Lleshi op de Knack-lijst van de 25 invloedrijkste allochtonen in België. In november 2014 kreeg hij de Emancipatieprijs van VOEM. Hij gaf de prijs door aan La Voix des Sans Papiers. In december 2018 werd hij door Pax Christi uitgeroepen tot Ambassadeur voor de vrede.

Agenda