Pleidooi tegen enthousiasme Coen Simon

Pleidooi tegen enthousiasme  Coen Simon
Datum 8 september
Tijd 20:00 uur
Locatie Leeuwarden, Tresoar, Boterhoek 1
Entree
€ 5,00

8 september, aanvang 20.00 uur zaal open 19.30 uur

Door de Corona regels is de ruimte in de zaal beperkt. Reserveren is daarom verplicht, het mail adres is info@filosofie.frl. Slechts 25 bezoekers kunnen ontvangen worden. Zonder reservering is er helaas geen plaats voor u.

 

Hoe meer we factchecken hoe minder we de feiten vertrouwen. ‘Uit onderzoek blijkt’ is een sleets geworden autoriteitsargument en ‘evidence-based’ is een marketing tool.
De retorica, de macht van het woord, is sinds de klassieke oudheid ingezet om een overtuiging kracht bij te zetten, maar wat gebeurt er als er achter de retorische middelen geen waarachtige overtuiging meer schuilgaat? Wat als van de drie Aristotelische pijlers van de welsprekendheid, de redelijkheid (logos) en de deugdelijkheid (ethos) het moeten afleggen tegen louter pathos?
Een gloedvol pleidooi tegen enthousiasme.

Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en medeoprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Zijn essays in NRC, de Correspondent en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’ Zojuist verscheen zijn Pleidooi tegen enthousiasme. Als waarheid een kwestie van smaak wordt.

De avond is voor geïnteresseerde leerlingen gratis toegankelijk. Wel graag opgeven en vermelden dat je daarvoor in aanmerking wilt komen. Er is een maximum aantal plaatsen voor deze groep.

Agenda