Tentoonstelling Sprekend Landschap

Datum 7 juli 2018 - 6 oktober 2018
Locatie Leeuwaarden, Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18

Van 7 juli tot en met 6 oktober 2018 zullen er schilderijen van de schilder Jentsje Popma te zien zijn in de doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18   te Leeuwarden.

Jentsje Popma (Zwolle, 1921) volgde zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Hij werd gedreven door een verlangen de sfeer en de kleuren, lijnen, vormen en structuren van landschappen op doek vast te leggen, liefst ‘in het veld’. Dat verlangen werd een roeping en een opdracht aan zichzelf.

Hij maakt zich in toenemende mate zorgen over de ‘vereconomisering’ van het landschap. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten zijn voor hem een erfgoed om zuinig op te zijn. Toch is dat slechts indirect in zijn werk te zien: hij schilderde niet zijn verontrusting, maar het landschap zoals hij dat op dat moment zag.

Popma’s schilderijen worden wel omschreven als een ‘Ode aan Gods Schepping’; een ode en tegelijkertijd een oproep om zuinig te zijn met de natuur en de open ruimte.

De schilderijen zijn te koop; de opbrengst gaat naar Nijkleaster in Jorwerd, een centrum voor stilte, bezinning en verbinding.

De tentoonstelling is van 7 juli t/m 6 oktober 2018, op woensdag en vrijdag 14.00-16.00 uur, zaterdag 13.30-17.00 uur; vanaf 15 september alleen vrijdag en zaterdag 14.00-16.00 uur. Van 8 t/m 11 augustus is de tentoonstelling gesloten.

Entree gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Agenda